Ha egyszer eljutok a Holdra és döntenem kell, mit vigyek magammal, mazsola biztosan lesz nálam. Minden megvan benne, ami egy ellenálhatatlan csemegéhez szükséges: természetesen édes és sokáig lehet szemezgetni anélkül, hogy bűntudatot érezne az ember, a csokival ellentétben. A magtalan vagy legfeljebb egymagvú szőlőszemekből készülő, napon vagy aszalókban szárított csoda szőlőfajtától függően lehet kicsi, szinte fekete színű, mint például a szőlőtőkén hagyott és a szeptemberi napon megaszalódott Szultán fajta vagy nagy és aranyszínű, mint a Malaga. Sportolóknak különösen ajánlott, mivel magas az egyszerű szénhidrát tartalma. Remek kálium forrás, amely az intenzív fizikai megterhelésnél és magas vérnyomás szabályozásánál fontos, rost, kalcium és vastartalma jelentős még. Magyar iratokban az édes aszalvány a 16. században szerepelt először.
Leginkább süteményekhez használják és tökéletes cukorpótló is: 100 g fehér cukor helyettesíthető 70 g mazsolával és 40 g nádcukorral. A mazsola pikáns olasz ételekben is szerephez jut: Szicíliában kedvelik a brokkolis, mazsolás tésztát, a karácsonyi “caponata”-hoz is nélkülözhetetlen (zeller töltve mazsolával, kapribogyóval, ecettel és olívával), Nápolyban pizzára teszik, Velencében a “risotto co 'ua” azaz a rizottó mazsolával kihagyhatatlan. A görögök híres mazsolaborát, a Mavrodaphnét 52% patraszi mavrodaphne szőlőből és 48% korintoszi fekete mazsolaborszőlőből készítik. A mustot két évig 500-900 literes tölgyfahordókban érlelik, majd 6 hónapig rozsdamentes tartályokban, 3 hónapon keresztül pedig üvegekben. A tölgyfahordóban történő hosszas érlelés csokoládé és túlérett gyümölcs ízét adja. Kell ennél több?
Nálam fánkba került a csemege: 100 g mazsolát beáztattam egy kis pohár mazsolaborba. Kovászt (vagy fél kocka élesztőt felfuttatunk egy kanál mézzel és egy kis liszttel) adtam 250 g liszthez, hozzátettem az alaposan kinyomkodott mazsolát, egy szem almát és egy narancs alaposan megmosott héját reszeltem még bele. Annyi langyos tejjel gyúrtam be, hogy közepesen lágy tésztát kaptam. Hagytam állni néhány órát (élesztővel elég egy óra) majd mandarin nagyságú gombócokhoz való mennyiséget szaggattam belőle és a két tenyerem között meglapítottam őket. Még egy picit hagytam kelni letakarva. Forró olajban sütöttem ki a fánkocskákat. Őrölt nádcukorral hintettem meg, mézes, fahéjas reszelt almával vagy lekvárral is isteni. A Holdra pedig a biztonság kedvéért csokit is vinnék magammal, hiszen a mazsola sem tart örökké, a mazsolaborról nem is beszélve...